Wia combineert kennis met groene vingers
Wia is een echt buitenmens en das niet zo gek met haar groene roots. Opgegroeid met tuinierende ouders en voorouders als fruitteler en imker.
“Met die groene vingers was ik alleen in mijn eigen tuin actief, totdat ik het ontwerpvak ontdekte waarmee ik de vele tuincreaties in mijn hoofd kon realiseren. Bij de OntwerpAcademie in Boskoop heb ik de hbo-vakopleidingen Tuinontwerper, Biodivers ontwerpen en Plantenkennis gevolgd.”
Typisch Wia is ook, dat zij zichzelf blijft ontwikkelen. Zo probeert ze in haar eigen vaste planten- en moestuin allerlei combinaties uit en volgt ze aanvullende opleidingen zoals Toegepaste Beplantingsleer voor nog meer kennis over de toekomstbestendigheid van beplanting en het benodigde beheer.

Haar passie
Wia gelooft dat bewustzijn de eerste stap is naar verandering en informeert je graag over hoe tuinen een positieve impact kunnen hebben op het milieu en de lokale ecosystemen.
Deze tijd vraagt om tuinen die niet alleen mooi en functioneel zijn.
TuurlijkWia staat synoniem voor een groene toekomst, dat wij weer in contact komen met de natuur. Ze streeft ernaar om duurzaamheid te integreren in elk aspect van haar werk. Van de keuze van planten en materialen tot het ontwerp en onderhoud van tuinen.
Natuur als bondgenoot
Wia gebruikt zoveel mogelijk lokale materialen & planten en moedigt het gebruik natuurlijke bestuivers en andere nuttige dieren aan. Ze deelt graag kennis en inspireert anderen om klimaatvriendelijk te tuinieren en samen te werken aan een groenere toekomst. Tuinen vormen belangrijke schakels in het creëren van waardevolle groengebieden. In Nederland zijn veel particuliere tuinen, ca 6600 hectare, dat is meer oppervlakte dan de Hoge Veluwe. Aanwezigheid van groen is belangrijk voor onze gezondheid. We voelen ons prettiger, het beschermt ons tegen weersinvloeden, het beperkt geluidsoverlast en veel groen zorgt voor waardevermeerdering van je woning!
Inspiratie voor een klimaatvriendelijke(r) tuin
Er zijn veel maatregelen die je kunt nemen om te zorgen voor een betere leefomgeving. In haar ontwerpen neemt Wia de volgende aspecten mee:
- Gezonde bodem met organische meststoffen voor een rijk dieren- en plantenleven.
- (Bio)diversiteit voor meer dierenleven (de 7 V’s: variatie, verbinding, vocht, voedsel, veiligheid, verblijf en voortplanting).
- Klimaatbestendige beplanting voor periodes van hitte en droogte, maar ook kou en wateroverlast.
- Watermanagement, zoals minder tegels en meer groen, opvang van regenwater, vijver of wadi.
- Lokale materialen die aan de natuur onttrokken zijn zoals hout, grind en gebakken stenen van klei.
- Hergebruik van materialen.